zondag 17 september 2017

Les 1 - Zwemmend Redden voor Zwembaden

Les 1 - Zwemmend Redden voor Zwembaden


De Reddingsbrigade bestaat 100 jaar. En dat mag gevierd worden.

De vrijwilligers van deze Bond zetten zich overal in om de veiligheid in en om het water te borgen. Ook in de zwembaden. Alleen gaat het daar wel eens een "beetje mis". Want een zwembad kent specifieke eigenschappen. Daarom is er een speciale opleiding ontwikkeld voor beroepskrachten in de ZwembadBranche. Deze opleiding, Zwemmend Redden voor Zwembaden (ZRZ) genoemd, is verplicht voor alle toezichthouders in openbare zwembaden.


Deze keuze is bewust gemaakt om misverstanden te voorkomen. In het verleden waren vele opleidingen en diploma's toegestaan om beroepshalve in een zwembad te mogen werken. Instructeurs en trainers met een goede opleiding van zwembonden zoals de KNZB, NOB, NCS, NTB, KNBRD en Gehandicaptensportbond waren zeer bekwaam. Evenals de studenten van ROC's, CIOS en Sportacademie. Maar de behaalde en verstrekte diploma's van deze studenten waren inhoudelijk niet gelijk. Ergo, de verschillen waren zelfs enorm groot. Daarom besloot de ZwembadBranche één uniform diploma voor allen in te voeren. En dat is ZRZ.

Het verschil zit voornamelijk in de gesteldheid van het water. De Reddingsbrigade is getraind in het toezicht houden op en Zwemmend Redden in troebel water. In een zwembad zit echter helder water met zicht tot op de bodem. Andere omstandigheden vergen aangepaste handelswijzen.

Een aantal verschillen zijn bijvoorbeeld:

  • Bij troebel water ga je altijd voorzichtig te water. In een zwembad maak je een kopsprong mits de waterdiepte voldoende is voor jouw vaardigheid.
  • In buitenwater kan de drenkeling volledig gekleed zijn. In een zwembad is het verplicht in badkleding te zwemmen.
  • In buitenwater kan de afstand tussen de drenkeling en de oever groot zijn. In een zwembad bedraagt de afstand tussen de drenkeling en de badrand maximaal 25 meter maar meestal minder gezien de bassinafmetingen in Nederland.
Reddingsbrigadeleden zijn getraind om zelfstandig en zo nodig alleen te handelen indien de omstandigheden dat vereisen. Denk aan een calamiteit waarbij iemand in het water valt terwijl een lid van de Reddingsbrigade toevallig in de buurt is. Die persoon zal dan, desnoods alleen, doen wat mogelijk is.
Een badmeester is echter gebonden aan regels. In ieder geval beschikt een zwembad over een toezichtplan en calamiteitenplan. Daarin staat exact beschreven hoe de toezichthouder moet handelen. In teamverband wel te verstaan. Dus eerst het team waarschuwen en pas dan handelen.

Buiten het zwembad zijn niet altijd de juiste reddingsmiddelen voorhanden. Het is dan improviseren met dat wat beschikbaar is.
In een zwembad zijn alle vereiste middelen aanwezig die dan ook moeten worden gebruikt.

Het ZRZ is ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen Reddingsbrigade Nederland en het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ. Het voorbeelddiploma hieronder is de enige echte:


Over deze onderwerpen gaan de lessen Zwemmend Redden voor Zwembaden. Ik publiceer ook over de andere vakspecialismen. Dus het verschijnen van les 2 kan nog even duren.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Dank voor je reactie.